اثر یبوست بر مغز ، اگر هر سه روز یا دیرتر دفع مدفوع دارید، بخوانید
به گزارش تنها پیامک، در نخستین تحقیقی که به آنالیز تاثیر یبوست بر روند پیری مغز می پردازد، دانشمندان به یک سری ارتباطات نسبتا نگران کننده دست یافته اند. بر اساس مطالعات ارائه شده در کنفرانس بین المللی انجمن آلزایمر در آمستردام، یبوست مزمن که به وسیله نویسندگان این پژوهش ها تحت عنوان اجابت مزاج با فاصله سه روز یا بیشتر تعریف می گردد، با خطر 73 درصدی زوال ذهنی- شناختی مرتبط است.
دکتر چائوران ما، نویسنده اول و استاد گروه تغذیه دانشگاه ماساچوست در امهرست، به وسیله ایمیل گفت: مطالعه ما در نوع خود پژوهشی کاملا منحصر به فرد است چرا که شواهد متفاوتی را جمع آوری و طیف وسیعی از دفعات دفع مدفوع را آنالیز نموده است. لازم به ذکر است که در نهایت تمام اعضای تیم تحقیقات از نتیجه این ارتباط متعجب شدند، به خصوص در خصوص کسانی که دفع مدفوع بسیار محدود و با تاخیر قابل ملاحظه داشتند
با استناد به مقاله ای که به وسیله مرکز ملی اطلاعات زیست فناوری آمریکا در اختیار علاقه مندان قرار گرفته است، حدود 16 درصد از جمعیت بزرگسال در سراسر دنیا یبوست را تجربه می نمایند.
بعلاوه به دلیل عوامل مرتبط با سن مانند عدم ورزش، مصرف فیبر غذایی کم و استفاده از دارو هایی که یبوست یکی از عوارض جانبی آن ها محسوب می شود، این اختلال میان افراد مسن شایع تر است. علاوه بر این با وجود آن که یبوست مزمن با التهاب و اختلالات روانی مانند اضطراب و افسردگی در ارتباط است، همچنان سوالات بی پاسخ زیادی در خصوص رابطه میان سلامت دستگاه گوارش و عملکرد شناختی مغز در طولانی مدت وجود دارد.
عملکرد شناختی به ظرفیت ذهنی فرد برای یادگیری، تفکر، استدلال، حل مسئله، تصمیم گیری، توانایی یادآوری و بعلاوه توجه باز می شود. در ادامه به منظور یافتن سرنخ هایی معتبر برای پرسش های مذکور، نویسندگان مطالعه مد نظر بیش از 112000 بزرگسال را که در مطالعه سلامت پرستاران، مطالعه سلامت پرستاران II و مطالعه پیگیری متخصصان سلامت شرکت نموده بودند، ارزیابی کردند.
دو مطالعه اول عوامل خطر بیماری های مزمن متداول را بین زنان در آمریکای شمالی مورد آنالیز قرار دادند. این در حالی است که مطالعه دوم به موضوعات مشابه، اما برای مردان پرداخت.
تیم تحقیقات داده های بسیاری را در زمینه دفعات دفع مدفوع شرکت نمایندگان از سال 2012 تا 2013، ارزیابی های خود از عملکرد شناختی شرکت نمایندگان بین سال های 2014 تا 2017 و بعلاوه جزئیات عملکرد شناختی مقدار گیری شده عینی بعضی از شرکت نمایندگان بین سال های 2014 و 2018 جمع آوری کردند.
نویسندگان مطالعه دریافتند که در مقایسه با افرادی که یک بار در روز مدفوع می کردند، عملکرد شناختی شرکت نمایندگان مبتلا به یبوست به طور قابل توجهی ضعیف تر بود، به بیان دیگر معادل سه سال پیری شناختی بیشتر از دید زمانی. از طرفی افرادی که بیش از دو بار در روز دفع داشتند نیز با خطر افزایش یافته رو به رو بودند.
مدیر ارشد علمی انجمن آلزایمر شرح می دهد: هرچه بیشتر در خصوص محور روده- مغز آگاهی کسب کنیم، بیشتر متوجه می شویم که باید به پیشگیری از زوال شناختی به چشم یک رویکرد سیستمی بسیار مهم و ضروری نگاه کنیم. در واقع مغز از آنچه در جریان خون ما اتفاق می افتد جدا نیست.
حرکات روده و مغز
دکتر ما می گوید: این تحقیق برای آزمایش رابطه دلیل و معلولی میان حرکات روده، میکروبیوم روده و سلامت شناختی افراد طراحی نشده است، بنابراین نمی توانیم به طور قاطع در خصوص توالی دقیق زیربنای این ارتباط نتیجه گیری کنیم. با این وجود نویسندگان مطالعه به این نتیجه رسیدند که فرکانس حرکت روده و عملکرد ذهنی شناختی با میکروبیوم های روده شرکت نمایندگان ارتباط نزدیکی دارند. بر اساس مقاله ای از کلینیک کلیولند، در افرادی که اجابت مزاج محدود و عملکرد شناختی ضعیفی داشتند، کاهش باکتری های خوب فراوری نماینده بوتیرات دیده شد. بوتیریک اسید نوعی اسید چرب است که از سد روده که مانع از ورود باکتری ها و سایر میکروارگانیسم ها به جریان خون می شود، حمایت می نماید.
بوتیرات ها بعلاوه با عمل در قالب منبع اصلی انرژی برای سلول های روده بزرگ به سلامت دستگاه گوارش یاری می نمایند. لازم به ذکر است که آن ها را می توان در غذا های پرفیبر، مکمل های حاوی فیبر، پری بیوتیک ها و محصولات لبنی پرچرب (در صورتی که در حد اعتدال مصرف شوند) یافت مانند کره، پنیر و شیر.
سایر تحقیقات ارائه شده در همین کنفرانس نیز یافته های مشابهی را ارائه دادند. در یک مطالعه روی 140 بزرگسال میانسال تعیین شد که سطوح پایین باکتری های محافظت نماینده سیستم عصبی روده مانند بوتیریکیکوکوس و رومینوکوکوس با سطوح بالای بیومارکر های بیماری آلزایمر مرتبط است.
در مجموع به نظر می رسد افرادی که حرکات روده ای و دفع کمتری دارند، باکتری های خوب کمتر و باکتری های بد ناشی از شرایط التهابی بیشتری داشته باشند. با این حال به مطالعات بیشتری برای شناسایی میکروب های درگیر و عملکرد آن ها احتیاج است.
علاوه بر این لازم به ذکر است که غذای مناسب نه تنها مغز را تغذیه خواهد نمود، بلکه حرکات سالم روده را نیز تضمین می نماید. مصرف فیبر کافی شامل سبزیجات، میوه ها، غلات کامل و آجیل می تواند از یبوست جلوگیری کند. به گفته سازمان غذا و داروی آمریکا، کل فیبر مصرفی باید حداقل 25 گرم در روز باشد. به همین دلیل هیدراته بودن کافی بدن نیز مدفوع را نرم می نماید تا بتوان بدون فشار اضافی آن را دفع کرد. حداقل چند بار در هفته ورزش منظم و مدیریت استرس نیز می توانند بسیار یاری نماینده باشند.