19 باور نادرست درباره دانشگاه و آموزش عالی
به گزارش تنها پیامک، عوامل متعددی در انتخاب رشته تحصیلی و دانشگاه شما نقش دارد، از رتبه کنکور گرفته تا معدل دوران میانهه و فاصله دانشگاه تا شهر شما و بزرگی و معروفیت دانشگاه. اما آیا تمام این مواردی که برای انتخاب دانشگاهتان در نظر می گیرید ملاک هایی واقعی و درست هستند یا ملاک هایی ذهنی و ساخته ناخودآگاه جمعی ما؟
مثلاً هر چه دانشگاهی که انتخاب می کنید بزرگ تر باشد، واقعاً آینده شغلی شما هم بهتر خواهد بود؟ یا اینکه ترجیح می دهید به جای تحصیل در رشته مورد علاقه خودتان در یک دانشگاه کوچک، رشته ای که به آن علاقه ندارید را در یک دانشگاه بزرگ تر دنبال کنید؟
طبق برنامه ریزی شما ظرف چهار سال مدرک کارشناسی خود را می گیرید، 2 سال بعد مدرک کارشناسی ارشد و بلافاصله بعدش وارد مقطع دکترا می شوید؟ حالا اگر به شما بگویند کمتر از 5 درصد دانشجویان طبق این برنامه ریزی پیش می فرایند چه؟
در ادامه این مقاله از خبرنگاران مگ، به آنالیز رایج ترین کلیشه های فکری موجود در خصوص دانشگاه و آموزش عالی می پردازیم و آن ها را با نگاهی انتقادی آنالیز می کنیم.
1. دانشگاه بزرگ تر مساوی است با گزینه های بهتر
یکی از رایج ترین باورهای نادرست در خصوص دانشگاه که از هر 4 دانشجو 3 نفرشان به آن اعتقاد دارند این است که میزان دانشگاه مشخص نماینده سطح موفقیت آن ها در آینده است.
آیا شما هم تصور نمی کردید که دانشگاه بزرگ تر نسبت به یک دانشگاه معمولی تجربه ای گسترده تر و غنی تر با تدریس بهتر در اختیار شما می گذارد که در آن امکان انتخاب دروس گسترده تر است و جامعه دانشجویی آن متنوع تر است؟ ممکن است این تصور درست باشد که در یک دانشگاه معتبر ممکن است گزینه های بیشتری برای انتخاب وجود داشته باشد، اما آیا کیفیت آموزش چنین دانشگاهی هم واقعاً بهتر است؟
تحقیقات نشان می دهد که در چنین دانشگاه هایی میانگین سن اساتید بالای 55 سال است که این مسأله خود بر کیفیت و به روز بودن مفاد تدریس تأثیر منفی زیادی می گذارد.
2. همه ظرف 4 سال فارغ التحصیل می شوند
بسیاری از دانشجویان ادامه تحصیلات خود را بر اساس این واقعیت برنامه ریزی می نمایند که تحصیل آن ها در مقطع کارشناسی ظرف مدت 4 سال به سرانجام می رسد. اما این کلیشه فکری رایج در خصوص دانشگاه اغلب تصمیمات آینده دانشجو را با مشکلاتی روبرو می نماید.
بسیاری از اوقات وجود دارد که مدت تحصیل دانشجویان به دلایل خارج از کنترل آن ها مثل عدم ارائه دروس در هر نیم سال تحصیلی یا مشروط شدن و محدودیت در انتخاب واحد، بیش از چهار سال به طول می انجامد. در واقع، تحقیقات اجرا شده به وسیله مرکز ملی آمار نشان می دهد که تنها حدود 41 درصد از دانشجویان مقطع کارشناسی در عرض 4 سال فارغ التحصیل می شوند.
3. در دوران تحصیل در شهر دیگر، فقط باید روی خودتان حساب کنید
در ترم های اولیه دانشگاه به علت تغییر محیط تحصیل نسبت به دبیرستان و عدم حضور والدین و خانواده خیلی از دانشجوها احساس سردرگمی، افسردگی و گیجی دارند، چون خودشان را دست تنها تصور می نمایند و نمی دانند که باید از چه کسی یاری بگیرند.
اما دانشگاه ها اغلب خدمات مشاوره رایگان، مراجعه به اساتید در خارج از ساعات کلاس و کارگاه های آموزشی متنوعی را به دانشجویان تازه وارد ارائه می دهند که به آن ها در تطبیق با محیط نو یاری زیادی می نماید.
4. اهمیت مدیریت زمان
در میان بسیاری از افسانه های رایج در خصوص دانشگاه، عدم توانایی در مدیریت زمان بین زمان مطالعه و زمان کار، یک مسئله بزرگ است. بسیاری از دانشجویان با این فرض که در کنار تحصیل، مجبورند اجباری کار نمایند تا شهریه های گزاف خود را پوشش دهند، در دانشگاه ثبت نام می نمایند.
در حالی که این مسأله ممکن است تا حدی درست باشد، اما باید بدانید که تمامی دانشگاه های کشور که تحت نظر وزارت علوم مشغول به فعالیت هستند، در هر نیم سال تحصیلی ملزم به پرداخت وام شهریه به دانشجویان هستند که این مسأله آن ها را تا حدودی از کار کردن افراطی معاف می نماید.
5. سال اول دانشگاه به میزان سال های دیگر مهم نیست
به واسطه هیجان ناشی از پیوستن به محیط نو دانشگاه و کاوش در زندگی دانشجویی، ما اغلب فکر می کنیم که درس های سال اول فقط خلاصه ای از درس های دبیرستان است و مفاهیم اولیه را پوشش می دهد.
اما با این چارچوب ذهنی، ممکن است بسیاری از اطلاعات اضافی را که می توان در طول دوره تحصیلی فراگرفت، از دست بدهید. بنابراین این کلیشه فکری را نیز از فهرست افسانه های رایج خود در خصوص دانشگاه حذف کنید و زمان خود را به خوبی مدیریت کنید تا به همان میزان جنبه های دیگر زندگی دانشجویی بر روی تحصیلات خود نیز متمرکز کنید!
6. ورود به دانشگاه سخت است
این کلیشه فکری مربوط به گذشته ها است که تعداد دانشگاه ها محدود بود و تعداد متقاضیان تحصیل در دانشگاه نامحدود. امروزه تقریباً هرکسی که از دبیرستان فارغ التحصیل گردد، گزینه های زیادی برای ورود به دانشگاه دارد.
در حال حاضر برای ورود به دانشگاه هزاران دانشگاه در مقطع کارشناسی و تعداد بیشتری دانشکده و موسسه آموزش عالی در مقطع کاردانی وجود دارد. بنابراین این افسانه رایج در خصوص دانشگاه را فراموش کنید و مدرک خود را برای تحصیل در این دانشگاه ها که اکثراً بدون کنکور هستند ارسال کنید.
7. تحصیل در خارج از کشور به آیلتس احتیاج دارد
بله، بسیاری از دانشگاه ها اصرار دارند که آزمون های استانداردی مانند آیلتس بدهید اما دانشگاه های زیادی هم وجود دارند که برای ثبت نام سیستم مصاحبه شفاهی خود را دارند و تسلط شما بر زبان انگلیسی برای آن ها کافی است.
پس قبل از اینکه وقت خودتان را صرف آمادگی برای آزمون آیلتس بکنید، از دانشگاه مقصد بپرسید که چه مدرک ها و آزمون های زبان دیگری را هم قبول می نمایند.
9. پس از اتمام دانشگاه شغلی پیدا نخواهید کرد
یکی از رایج ترین افسانه هایی که در خصوص دانشگاه وجود دارد، ترس از پیدا نکردن شغل پس از فارغ التحصیلی است. اما گزارشات آماری نشان می دهد که امروزه حجم عمده شاغلین در سازمان ها، شرکت و ادارات مختلف فارغ التحصیلان دانشگاه ها هستند. پس در این خصوص بیشتر توانایی فرد در کاریابی اهمیت دارد تا رشته و محل تحصیل او.
10. زندگی دانشجویی بیشتر حول محور مهمانی گرفتن است
یکی از تصورات غلط رایج مردم در خصوص دانشگاه این است که زندگی دانشگاهی بیشتر حول محور مهمانی گرفتن و دوست یابی است. اما در نهایت، آیا همه چیز به انتخاب شما بستگی ندارد؟ شما می توانید در منزل مجردی تان هر شب مهمانی بگیرید، بعلاوه می توانید تعادلی را بین درس خواندن و انجام وظایف دانشگاهی و فعالیت های اجتماعی تان برقرار کنید.
11. تغذیه شما در دوران دانشجویی خوب نخواهد بود
افسانه تغذیه نامناسب در دوران دانشجویی را از افسانه های رایج خود در خصوص دانشگاه حذف کنید. اگر به میزان کافی بدانید که چه چیزی برای بدن شما مفید است و تعادلی بین غذای سالم و غذاهای ناسالم برقرار کنید، هرگز با مشکل تغذیه نامناسب روبرو نخواهید شد.
12. فارغ التحصیلان رشته های هنری، آینده کاری خوبی ندارند
حقیقت این است که در دنیای امروز فارغ التحصیلان رشته های هنری، جایگاه و محبوبیت بسیار بالایی در بازار کار دارند. نتایج اصلی آموزش رشته های هنری توانایی تفکر انتقادی و خلاقانه، کار مشترک، برقراری ارتباط شفاف، انطباق با فناوری های نو و حرکت در راستا اقتصاد جهانی امروز است که نه تنها مورد نظر کارفرمایان برتر امروزی است، بلکه مهارت هایی را نیز برای دانشجویان این رشته ها نیز فراهم می نماید.
کلیشه | واقعیت |
13. کسب نمرات خوب در درس های ساده بهتر از انتخاب درس های چالش برانگیز است | درس ها و دوره های چالش برانگیز شما را برای مقاطع تحصیلی بالاتر و بازار کار آماده می نمایند |
14. فعالیت های فوق برنامه، نمرات میانه / ضعیف را جبران می نماید | فعالیت های فوق برنامه فقط رزومه پژوهشی شما را قوی تر می نماید ولی جایگزین نمرات ضعیف شما نمی شوند |
15. دانشگاه های هنری برنامه های علمی خوبی ندارند | اساتید دروس علمی در دانشگاه های هنری هم مانند دانشگاه های دیگر در رشته خود تخصص دارند |
16. فقط برترین دانش جویان یاری های اقتصادی دریافت می نمایند | وام های دانشجویی و شهریه به تمام دانشجویان تعلق می گیرد |
17. اتاق اختصاصی برترین نوع خوابگاه است | خوابگاه های اشتراکی هم مزایای زیادی دارند که از بین آن ها می توان به تشکیل گروه های مطالعه مشترک و انجام فعالیت ها و بازی های جمعی اشاره نمود |
18. مدرک دانشگاه های دولتی بهتر از دانشگاه آزاد و علمی کاربردی است | مدارک تمام دانشگاه ها مورد تایید وزارت علوم است و ارزش یکسانی دارند |
19. بر اساس شغل آینده خود باید دانشگاه و رشته تحصیلی خود را انتخاب کنید | دانشگاه جایی است که شما می توانید با رشته ها و حرفه های مختلف آشنا بشوید و انتخاب شغلی بهتری انجام دهید |
منابع: Unischolarz, Knox Magazine
منبع: دیجیکالا مگ