طرز تهیه چای ماچا؛ یک لیوان چای سبز متفاوت
به گزارش تنها پیامک، در مجموعه شربت ها و نوشیدنی ها، طرز تهیه نوشیدنی های مختلف را از سراسر ایران و دنیا به شما معرفی می کنیم. با طرز تهیه چای ماچا، به خاستگاه چای سبز سفر می کنیم.
هوس یک نوشیدنی گوارا و مقوی به سرتان زده است؟ از چای های آماده و همیشگی خسته شده اید؟ دوست دارید برای یک مهمانی خاص، چای تازه درست کنید؟ نگران نباشید. به آشپزخانه بروید و مواد لازم برای تهیه یک چای مخصوص را فراهم کنید. لذت درست کردن یک چای متفاوت با دستان خودتان از آن دسته فعالیت هایی است که روز شما را پر از انرژی و سرگرمی خواهد نمود.
امروز قرار است با استفاده از پودر چای سبز ماچا، یکی از پرطرفدارترین چای های آسیایی را درست کنیم که نام آن چای ماچا است. نوشیدن این چای، برخلاف دیگر چای های معمول به معنای مصرف تمام برگ چای و در نتیجه استفاده از تمام مواد مغذی در چای است.
چای ماچا چیست؟
ماچا، یک نوع چای سبز با سبک برداشت، فرآوری و آماده سازی منحصر به فرد است که از صدها سال پیش در کشورهای آسیایی برای درمان بعضی از بیماری ها و به عنوان یک نوشیدنی نیروبخش خورده می شود. درختچه های چای سبز ماچا در طول زمستان به خواب زمستانی می روند و با نگهداری مواد معدنی در خود و با رسیدن فصل بهار و بیدار شدن از خواب زمستانی، به وسیله عمل فتوسنتز برترین نوع چای با طعمی شیرین را به وجود می آورند.
بوته گیاه ماچا (Camellia sinensis) از سه تا چهار هفته قبل از برداشت با سایبان های چوبی یا چهارچوب های آلومینیومی پوشانده می شود تا نور آفتاب به صورت مستقیم به آن نتابد و برگ های آن در سایه رشد نمایند. پس از برداشت، برگ ها از ساقه های گیاه جدا می شود و سپس با فرآوری تبدیل به یک پودر نرم می شوند. ماچا برخلاف بیشتر چای ها، همواره به صورت پودری مورد استفاده قرار می گیرد.
پودر چای ماچا معمولا با مایعات و غالبا با آب یا شیر مخلوط می شود. چای ماچا به خاطر نوع منحصربه فرد برداشت آن، دارای مقادیر بالای کافئین، کلروفیل و آمینواسید تیانین و بعلاوه برگ های سبز تیره است.
چای ماچا یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در چین و آسیا به شمار می آید. ماچا علاوه بر خواص چربی سوزی، با بو و رنگ فوق العاده خود شما را شگفت زده خواهد نمود.
به صورت سنتی، دو نوع چای ماچا وجود دارد: نوع مرغوب نازک (Koicha) که به صورت روزمره استفاده می شود و نوع ضخیم (Usucha) با کیفیت پایین تر که قیمتی مقرون به صرفه تر دارد و کاربرد مصرف آن، بیشتر برای شیرینی پزی، فراوری ماکارونی و بستنی است.
نوشیدن یک لیوان چای ماچا در روز به طور میانه بین چهار تا شش ساعت به بدن انرژی می دهد. چای سبز ماچا را می توان به صورت گرم و سرد سرو کرد و نکته جالب این است که در هر دو روش، تمام خواص این چای شگفت انگیز حفظ می شود.
خاستگاه چای ماچا
سنت آماده سازی و نوشیدن چای ماچا به دوران باستان و سلسله تانگ در چین برمی شود و گفته می شود که راهبه های بودایی چینی ذن (Zen)، اولین بار این چای را بین قرن هشتم تا دهم درست نموده اند. نوشیدن ماچا بخشی از مراسم مذهبی آن ها بود و به نظر می رسد که فردی به نام ایساسی (Eisai) از این مکتب، این چای را با ژاپنی ها به اشتراک گذاشت و از آن پس، این چای لذیذ و پر از خاصیت به بخش جدایی ناپذیری در فرهنگ ژاپن تبدیل شد. این چای کماکان به صورت پودری در ژاپن مصرف می شود.
چای ماچا در ژاپن با آسیاب های گرانیتی مخصوص یا هاون های چوبی دستی پودر می شود تا کلروفیل درون آن نسوزد. جالب است بدانید که برترین چای در منطقه یوجی ژاپن پرورش داده می شود و کلمه ماچا در واقع منشا ژاپنی دارد و به معنای چای پودری یا چای سابیده شده است.
مواد لازم
برای 1 نفر
- 1 تا 1.5 قاشق چای خوری یا 1 گرم پودر ماچا
- کمی آب سرد
- 60 میلی گرم (یا یک لیوان) آب داغ
طرز تهیه
1. پودر ماچا را داخل یک کاسه یا فنجان بریزید و کمی آب سرد به آن اضافه کنید و با استفاده از یک چنگال یا همزن بامبو (bamboo whisk)، آن را به شکل M یا W هم بزنید تا زمانی که روی سطح فنجان، حباب های ریزی ظاهر شوند یا به اصطلاح چای ماچا کف کند.
2. محلول به دست آمده را با آب داغ مخلوط نموده و نوش جان کنید.
نکته مهم
- مهم ترین بخش درست کردن چای ماچا، مرحله ترکیب مواد با یکدیگر است. چای ماچا باید به صورت کامل با آب، شیر، شیر نارگیل یا هر نوشیدنی پایه دیگری ترکیب شود، در غیر این صورت ته نشین خواهد شد.
- پودر چای ماچا در بعضی عطاری ها، فروشگاه های تخصصی فروش انواع چای و قهوه یا به صورت آنلاین به فروش می رسد.
- همزن بامبو را می توان از مغازه های مخصوص وسایل چای فروشی یا به صورت آنلاین تهیه کرد.
- اگر قصد دارید ماچا را با آب مخلوط کنید، حتما از آب 80 درجه سانتی گراد و خنک تر بهره ببرید، زیرا در غیر این صورت چای ماچا تلخ خواهد شد. پس از جوشیدن آب، زیر کتری را خاموش و آن را به مدت دو دقیقه رها کنید تا آب به دمای مناسب برسد.
- شما می توانید اندازه پودر ماچا را طبق میل خود کم یا زیاد کنید. اگر می خواهید چای رقیق تری داشته باشید، پودر ماچا را به نصف قاشق چای خوری کاهش بدهید و آن را با 90 تا 120 میلی لیتر آب داغ ترکیب کنید. اگر هم دوست دارید چای شما غلیظ تر باشد، 2 قاشق چای خوری پودر ماچا را با 30 میلی لیتر آب ترکیب کنید.
- ماچا احتیاج به دم کشیدن ندارد و تفاله ای از آن باقی نمی ماند. ماچای داغ را با قوری درست نمی نمایند، زیرا ماچا در قوری ته نشین می شود و رنگ آن از سبز به زرد تغییر پیدا می نماید.
- برای تهیه ماچای سرد، کافی است در مرحله دوم طرز تهیه از آب سرد بهره ببرید. یک قطعه یخ، عسل و وانیل به خوش طعم کردن چای ماچای سرد یاری می نمایند.
- برای تهیه لاته ماچا به جای آب از شیر داغ بهره ببرید.
ویدیو
موارد استفاده از ماچا
- بستنی های خنک و متنوع تابستانی و اسموتی
- نوشیدنی های گرم زمستانی مانند چای ماچا و لاته ماچا
- انواع کیک، ترافل ها، بستنی و دسر و صبحانه های مقوی
- غذاهای دریایی و برنج
- ماسک های زیبایی
فواید استفاده از چای ماچا
- افزایش سوخت وساز بدن: ماچا سرشار از کاتچین (catechin) است. کاتچین، نوعی ترکیب گیاهی در چای است که به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی عمل می نماید. این آنتی اکسیدان منجر به افزایش سوخت و ساز بدن، سوزاندن چربی های اضافی و در نتیجه کاهش وزن می شود.
- کاهش خطر ابتلا به بیماری های مزمن: آنتی اکسیدان ها به تثبیت رادیکال های آزاد مضر یاری می نمایند. این رادیکال ها ترکیباتی هستند که ممکن است به سلول ها آسیب بزنند و باعث بیماری مزمن شوند. بنابراین استفاده از چای ماچا، خطر ابتلا به چند بیماری مزمن را کاهش می دهد.
- محافظت از کبد: سم زدایی کبد، یکی از مهم ترین فواید استفاده از چای ماچا است.
- بهبود عملکرد مغز: بعضی از ترکیبات موجود در ماچا به تقویت عملکرد مغز یاری می نمایند. تمرکز، سرعت واکنش و حافظه از جمله عملنمودهایی هستند که با نوشیدن چای ماچا بهبود پیدا می نمایند. بنابراین نوشیدن این چای به افراد مسن توصیه می شود.
- کاهش استرس و انرژی بخشی: ماچا حاوی ترکیبی بنام ال تی انین (L-theanine) است که تاثیر کافئین بر مغز را اصلاح می نماید و هوشیاری را افزایش می دهد. ال تی انین، بعلاوه منجر به افزایش فعالیت موج آلفا در مغز می شود که به ایجاد آرامش و کاهش سطح استرس، یاری شایانی می نماید.
- محافظت از قلب: چای سبز سطح کلسترول بد یا ال دی ال، سطح کلی کلسترول و بعلاوه تری گلیسیرید (triglycerides) را کاهش می دهد. بنابراین استفاده از چای ماچا، منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماری قبلی و سکته قلبی می شود.
- دیگر فواید: از دیگر خواص چای ماچا می توان به ضد سرطان بودن، پایین نگه داشتن قند خون و آدرنالین، ضد التهاب و تقویت باکتری های نوع خوب در روده اشاره نمود.
اندازه مناسب چای ماچا برای استفاده در روز
اندازه کافئین موجود در یک لیوان چای ماچا، نصف یک فنجان اسپرسو و حدود یک سوم یک فنجان قهوه است. حداکثر اندازهی که یک انسان در روز می تواند کافئین مصرف کند، 400 میلی گرم است. بهتر است بدانید که استفاده بیشتر از این اندازه برای بدن انسان مضر است و منجر به پرخاشگری و استرس می شود.
هر فنجان چای ماچا حدود 35 تا 70 میلی گرم کافئین دارد. بنابراین مصرف پنج لیوان چای ماچا در طول روز بلامانع است. توجه به این نکته لازم است که بسته به شخص، این چای تا هشت ساعت انرژی لازم برای بدن را تامین می نماید. بنابراین، نوشیدن دو تا سه فنجان چای ماچا توصیه می شود.
ماچا یا قهوه؟
اندازه کافئین موجود در هر فنجان قهوه بین 80 تا 200 میلی گرم است و به صورت ناگهانی انرژی را افزایش می دهد، اما بین 1 تا 3 ساعت پس از مصرف قهوه، یک کاهش ناگهانی در انرژی افراد به وجود می آید و این مسئله به مرور زمان، باعث افزایش مصرف قهوه و اعتیاد به آن می شود.
اندازه کافئین ماچا بسیار کمتر از قهوه است، اما این موضوع به معنای کم انرژی بودن این نوشیدنی نیست. در واقع، نحوه عملکرد کافئین در ماچا سینوسی نیست و در بازه زمانی چهار تا شش ساعت به افزایش انرژی، افزایش تمرکز و شادابی منجر می شود.
ضمناً باید بدانید که نوشیدن قهوه و افزایش ناگهانی کافئین در خون به استرس، تنش و در بعضی افراد به دلشوره منجر می شود. اما کمتر بودن اندازه کافئین در چای ماچا و ماندگاری طولانی تر آن پس از مصرف، این مسائل را برای افراد ایجاد نمی نماید. بنابراین استفاده از چای ماچا بیشتر از قهوه توصیه می شود.
اگر پیروز به درست کردن نوشیدنی های ارائه شده در مجموعه نوشیدنی ها شدید، حتما از از نوشیدنی های خود عکس بگیرید و زیر همین پست یا با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، تجربه و تصاویر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: کجارو / chaymarket.com / tasteatlas.com